...

Openbaar vervoer in Londen met een rolstoel

London Bus

Openbaar vervoer in Londen met een rolstoel

Van de river boats en Londense bussen tot de metro, het openbaar vervoer in Londen met een rolstoel wordt een eitje als je weet hoe dit precies werkt.

Londen is een rolstoelvriendelijke stad en in het openbaar vervoer wordt hier goed rekening mee gehouden.

Op steeds meer plekken gebeurt dit dankzij liften, hellingen en vlakke oppervlakken. Zo kun je de stap en de kloof tussen perrons en voertuigen vermijden. Hier is alles wat je moet weten om je reis te plannen en veilig door de stad te reizen.

London Underground en DLR

60 London Overground-stations en alle Elizabeth line-stations hebben rolstoeltoegang en extra toegankelijke functies zoals audiovisuele informatie, rolstoelhellingen, brede deuren en steunrails. Personeel is beschikbaar om je te helpen en hulphonden zijn welkom.

Handmatige en scootmobielen zijn toegestaan op veel diensten, inclusief bussen, metro’s, treinen, trams en sommige boten zoals de Thames Clippers. Scootmobielen zijn niet toegestaan op sommige boten, taxi’s of de IFS Cloud Cable Car.

Mini-oprijplaten
Bij sommige toegankelijke stations zijn er mini-oprijplaten om de kleine stap of kloof tussen het perron en de trein te overbruggen.

Grotere instapplaten
Deze worden gebruikt bij stations waar er een grotere kloof tussen het perron en de trein is. Ze helpen je om veilig in en uit te stappen.

Boarding points voor rolstoelgebruik

Je kunt de toegankelijke instapplekken vinden met behulp van borden op het perron.

Zoek naar een bord met ‘Board here’ op de achterwand van het perron. Er kunnen ook borden boven je hoofd en op vloerniveau zijn. De ontwerpen van de borden kunnen variëren.

Kijk altijd naar de borden op het perron om de toegankelijke instapplek te vinden.

  • Zoek naar borden met ‘Board here’: Deze borden kunnen op de achterwand, boven je hoofd of op vloerniveau staan.
  • Let op de variërende ontwerpen: De borden kunnen er verschillend uitzien, afhankelijk van het station.
  • Positie varieert per lijn: De toegankelijke instapplekken bevinden zich op verschillende plaatsen, afhankelijk van de metrolijn en de rijrichting.

De positie van de toegankelijke instapplekken verschilt per metrolijn en de richting van de trein. Hier is een overzicht van de instapplekken bij de deuren in de metro:

Tube lineDeurpositie voor eastbound en northbound tubeDeurpositie voor westbound en southbound tube
BakerlooRijtuig 2Rijtuig 6
CentralRijtuig 6, eerste dubbele deurRijtuig 6, eerste dubbele deur
JubileeRijtuig 5, tweede dubbele deurRijtuig 2, eerste dubbele deur
NorthernRijtuig 5, tweede dubbele deurRijtuig 2, eerste dubbele deur
PiccadillyRijtuig 5, tweede dubbele deurRijtuig 2, eerste dubbele deur
Waterloo & CityRijtuig 2Rijtuig 3
DistrictRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deurRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deur
Hammersmith & CityRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deurRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deur
MetropolitanRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deurRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deur
VictoriaRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deurRijtuig 4, derde deur en rijtuig 5, eerste deur

Londense Bussen

Alle Londense bussen hebben een lage instap en een speciale ruimte voor één rolstoelgebruiker, inclusief een uitschuifbare helling oprijplaat één rolstoelgebruiker. Rolstoelgebruikers hebben voorrang op deze ruimte. Bussen kunnen ook verlaagd worden om de instap te vergemakkelijken.

 

 

Riverboats

Geniet van een rit langs de Thames met een rivierboot. Alle Londense pieren zijn rolstoeltoegankelijk, behalve Cadogan Pier, London Bridge City Pier en Wandsworth Riverside Quarter. Alle riverboats hebben rolstoeltoegang en grotere boten hebben speciale rolstoelplekken.

London Trams

Alle trams in Londen zijn rolstoeltoegankelijk. Elke tram heeft twee rolstoelplekken en een intercom naast de rolstoelplek om met de bestuurder te communiceren in geval van nood. De perrons hebben voelbare markeringen voor slechtzienden.

?c=943&m=2189473&a=465195&r=&t=html

Liften buiten gebruik

Als je aankomt bij een station en de lift is buiten gebruik, helpt het personeel je een alternatieve route te plannen. Als er geen alternatieve route is, wordt er een toegankelijke taxi voor je geregeld (op hun kosten). De taxi brengt je naar een ander toegankelijk station of naar je bestemming binnen Greater London, wat het snelst en handigst is.

Gidsen step free access

Sommige toegankelijke stations hebben nog steeds een kloof of stap (mind the “gap) tussen het perron en de trein.

De metrokaarten tonen welke stations volledig toegankelijk zijn van straat tot trein (blauw rolstoelsymbool) of van straat tot perron (wit rolstoelsymbool).

Er zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar voor toegankelijke reizen en het vermijden van trappen. Ook is er een kaart waarop de tunnels in het netwerk staan aangegeven.

Met deze kaarten kun je je route van tevoren plannen en ervoor zorgen dat je zo min mogelijk obstakels tegenkomt tijdens je reis.

Tips voor het reizen met een rolstoel in Londen

Hier zijn wat tips om je veilig en zelfverzekerd door de stations te bewegen:

  • Laat het personeel weten dat je er bent: Ze kunnen je geplande route controleren op eventuele verstoringen en je helpen waar nodig.
  • Hulp bij instappen: Personeel kan je begeleiden naar de trein en bij aankomst op je bestemming.
  • Gebruik van oprijplaten: Het personeel zorgt ervoor dat de oprijplaat veilig op zijn plek ligt zodat je gemakkelijk de trein in en uit kunt.
  • Zoek de toegankelijke instapplek: Let op de borden op de muur, het plafond en de vloer om de juiste instapplek te vinden.
  • Let op anderen: Platforms kunnen druk zijn, dus houd rekening met andere reizigers.
  • Blijf achter de gele lijn: Houd altijd afstand van de perronrand en wacht achter de gele lijn.
  • Wachtpositie: Zet je rolstoel parallel aan het spoor en schakel gemotoriseerde hulpmiddelen uit terwijl je wacht.
  • Aandacht trekken van de machinist: Steek je hand op om de machinist te laten weten dat je wilt instappen.
  • Instappen bij dubbele deuren: De rolstoelvriendelijke instapplek op het perron heeft twee sets dubbele deuren op elke trein. Laat passagiers eerst uitstappen voordat je instapt.
  • Beveilig je hulpmiddel: Zet de rem op je rolstoel zodra je in de trein zit. Vermijd bewegen tijdens het rijden.
  • Noodalarm: In de toegankelijke coupé is een noodalarm op een bereikbare hoogte. Gebruik dit als je hulp nodig hebt.
 
 
 

Veel gestelde vragen

Londen is verrassend rolstoelvriendelijk! De meeste bussen, trams en veel metrostations hebben voorzieningen voor rolstoelgebruikers. Ook kun je gebruikmaken van speciale taxi’s en aangepaste vervoersdiensten. En vergeet niet, veel trottoirs en openbare gebouwen hebben toegankelijke ingangen.

Nee, rolstoelgebruikers reizen gratis met de bus in Londen. Je hoeft alleen maar in te stappen en te genieten van de rit!

De bussen in Londen hebben lage vloeren en een uitschuifbare oprijplaat bij de voordeur. De chauffeur helpt je graag om aan boord te komen. Eenmaal binnen, is er een speciale ruimte voor rolstoelen waar je veilig kunt staan.

Zeker weten! Veel bezienswaardigheden, musea, theaters en parken zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast zijn de meeste openbare toiletten ook rolstoeltoegankelijk.

Veel metrostations in Londen hebben liften en toegangspoorten voor rolstoelgebruikers. Het is handig om van tevoren je route te plannen en te checken welke stations volledig toegankelijk zijn. Er zijn ook vriendelijke medewerkers die altijd klaarstaan om te helpen waar nodig.

Translate »
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.