...

Congestion charge in londen

London Bus

Congestion charge in londen

 

Geïntroduceerd in 2003 als een slimme manier om de verkeersdrukte en emissies in het hart van de stad te temmen, is deze regeling een sleutelonderdeel van het stadsleven geworden.

Laten we eens kijken hoe dit alles in zijn werk gaat, zodat je niet per ongeluk een onverwachte factuur in je mailbox vindt!

Waar ligt de charge zone? Eerst en vooral, waar moet je precies op je hoede zijn? De Congestion Charge zone ligt in het centrum van Londen, en worden aangegeven met borden en zijn in de bekende gebieden zoals

  • Fitzrovia
  • Westminster
  • Waterloo
  • City of London
  • Charing Cross
  • London Bridge
  • Soho
  • Bloomsbury
  • Mayfair
  • Barbican
  • Chelsea
  • Euston

 

Hoe werkt de Congestion Charge?

Geen tolpoorten hier! De TFL Congestion Charge werkt met slimme camera’s die kentekens scannen en cross-checken met een database. Zo wordt bepaald of je betaald hebt, vrijgesteld bent, of (oh nee!) een betaling hebt gemist. Je betaald per dag maar eenmalig de congestion charge, dus je kan in en uitrijden.

 

Wie moeten Congestion Charge betalen

Bijna iedereen die door de zone rijdt, moet betalen. Maar er zijn geluksvogels onder ons: motoren, hulpdiensten, voertuigen van gehandicapten, Blue Badge-houders, elektrische auto’s, en grote passagiersvoertuigen kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden. Zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt om niet voor verrassingen te staan.

 

Hoe kan ik de Congestion Charge betalen?

Betalen kan op verschillende manieren: Auto Pay is ideaal voor de frequente bezoeker, maar je kunt ook online of telefonisch betalen. Onthoud wel: betaal binnen drie dagen na je reis!

 

Wat kost de Congestion Charge?

De standaardtarieven zijn £15 vooraf of op dezelfde dag, en stijgen naar £17,50 als je wacht tot de derde dag. 

Laat het niet aankomen op een boete van £160 (of £80 als je snel betaalt), dus zorg ervoor dat je VOORAF dat je de congestion zone inrijdt, de charge hebt betaald.

 

Wie zijn er vrijgesteld van de Congestion Charge?

Voertuigen van gehandicapten, Blue Badge-houders, en grote passagiersvoertuigen, evenals volledig elektrische auto’s, zijn vrijgesteld. Maar let op: je moet deze vrijstelling van tevoren aanvragen bij TFL.

 

Waarom zijn elektrische voertuigen vrijgesteld?

 Deze voertuigen zijn vrijgesteld omdat ze helpen de emissies in centraal Londen te verminderen. Deze vrijstelling is geldig tot eind 2025, maar hybride auto’s tellen helaas niet mee.

 

Wat zijn de tijden van de Congestion Charge?

Deze charge is actief van 7.00 tot 22.00 uur, elke dag, behalve op Eerste Kerstdag. Let op: de ULEZ kan nog steeds van toepassing zijn, zelfs als de Congestion Charge niet geldt.

 

?c=943&m=2189473&a=465195&r=&t=html

Wat zijn de verschillen tussen ULEZ, LEZ en Congestion Charge?

 

Deze drie zijn allemaal anders en moeten afzonderlijk worden betaald. Zorg ervoor dat je weet in welke zone(s) je reist.

De Congestion Charge: Het hart van Londen

  • Waar? De Congestion Charge geldt in het centrum van Londen.
  • Wanneer? De heffing is actief van 07:00-18:00 op maandag tot en met vrijdag en van 12:00-18:00 op zaterdag en zondag, inclusief feestdagen. Geen heffing tussen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
  • Hoeveel? De dagelijkse kosten variëren, maar je moet betalen als je binnen deze tijden door het gebied rijdt, ongeacht of je voertuig voldoet aan de ULEZ- en LEZ-normen.

ULEZ (Ultra Low Emission Zone): Voor schonere Lucht

  • Waar? De ULEZ dekt hetzelfde gebied als de Congestion Charge, maar is van plan uit te breiden naar alle Londense stadsdelen.
  • Wanneer? 24 uur per dag, elke dag van het jaar, behalve op Eerste Kerstdag.
  • Voor wie? Richt zich op zowel benzine- als dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Euro 4- en Euro 6-normen.
  • Hoeveel? £12,50 per dag voor niet-conforme voertuigen. Als je niet betaalt, riskeer je een boete van £160.
  • Bijzonderheden: 90% van de auto’s in Groot-Londen voldoet al aan de ULEZ-normen, waardoor ze de dagelijkse vergoeding niet hoeven te betalen.

LEZ (Low Emission Zone): Voor zwaardere voertuigen

  • Waar? De LEZ bestrijkt het grootste deel van Groot-Londen, inclusief delen van de M1 en M4, maar niet de M25.
  • Wanneer? Operatief 24 uur per dag, het hele jaar door, inclusief feestdagen.
  • Voor wie? Gericht op zwaardere dieselvoertuigen zoals vrachtwagens, grote bestelwagens en touringcars.
  • Hoeveel? De kosten variëren: £100 voor kleinere voertuigen zoals grotere bestelwagens en ambulances, en tot £200 voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens en touringcars.
  • Bijzonderheden: Als je binnen de zone geparkeerd staat maar niet rijdt, hoef je niet te betalen.

De verschillen samengevat

Alle drie de zones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in Londen te verbeteren, maar ze richten zich op verschillende soorten voertuigen en gebieden. Het is mogelijk dat je voor meer dan één van deze heffingen moet betalen als je door bepaalde delen van Londen Het is essentieel om je voertuig te controleren op naleving van de ULEZ- en LEZ-normen om onverwachte kosten te voorkomen.

 

Met de auto naar Londen kan een dure grap worden als je besluit om met de auto te gaan, vooral omdat de meeste bezienswaardigheden en highlights in binnen de Congestion Charge Zone liggen.

Wij raden je daarom ook aan om met het openbaar vervoer te gaan zoals NS International, of te vliegen zodat je die extra kosten kunt besteden aan andere leuke dingen in Londen!

Veel gestelde vragen

Veerboot: Een van de goedkoopste opties om met de auto naar Londen te reizen is via een veerboot. De overtocht van Calais naar Dover duurt slechts 1,5 uur, en die van Duinkerken naar Dover ongeveer 2 uur. Vanuit Hoek van Holland naar Harwich duurt de overtocht ongeveer 5,5 uur.

Eurotunnel Trein: De Eurotunnel van Calais naar Folkestone is een snellere, maar mogelijk duurdere optie. Een enkele reis voor de trein begint vanaf €30. Het tarief varieert echter afhankelijk van factoren zoals verblijfsduur, dag en tijd

Pro tip: reis je door Belgie, tank dan in Belgie!

Je kunt kiezen voor de veerboot vanaf verschillende locaties zoals Calais, Duinkerken of Hoek van Holland. Of je kunt de Eurotunnel trein nemen van Calais naar Folkestone. Beide opties brengen je naar Engeland, waarna je met de auto naar Londen kunt rijden.

De Eurotunnel, of kanaaltunnel, verbindt Calais in Frankrijk met Folkestone in Engeland. De reistijd door de tunnel is ongeveer 35 minuten, maar reken op extra tijd voor het in- en uitrijden van de trein. Je blijft tijdens de rit in je auto zitten

De kosten variëren. Voor de Eurotunnel trein vanaf Calais naar Folkestone starten prijzen vanaf €30 voor een enkele reis. Langer verblijf in Engeland kan hogere kosten met zich meebrengen.

De kosten voor de veerboot variëren afhankelijk van de gekozen route, de veerdienst en het seizoen. Het is raadzaam om prijzen te vergelijken en vooraf te boeken voor de beste tarieven​

cropped Weekendje naar Londen logo

Weekendje Naar Londen is jouw complete reisgids met alle tips en nieuws over Londen.

Meest gelezen

Boek je treinreis

?c=943&m=2189470&a=465195&r=&t=html

Boek je ticket

?c=32921&m=1791122&a=465195&r=&t=html

Boek je verblijf

?c=14392&m=2273163&a=465195&r=&t=html
 

boek je activiteiten

Excuse me... There is more!

Meer Londen Things

Translate »
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.